drinking

Wateranalyse

analyse

Hoe kan je de samenstelling van water kennen ? Door een wateranalyse te laten uitvoeren door een erkend labo, gespecialiseerd in waterontledingen. Dus niet via de apotheker, zoals nog een - gelukkig beperkt - aantal mensen doen! De lijst van erkende labo's voor wateranalyses vind je op de overheidswebsites www.lne.be (onder erkenningen) en www.vmm.be

Voor flessenwaters kan je de analyse vinden op het etiket van de fles. Je moet er wel rekening mee houden dat maar een beperkt aantal parameters vermeld worden. Let op dat de parameters in mg/l worden vermeld. Misleidend zijn vermeldingen in g/l omdat daardoor verdoezeld wordt dat bepaalde negatieve bestanddelen in té groot aantal aanwezig zijn.
Soms moet je wel je bril opzetten om de kleine lettertjes te kunnen lezen, soms worden ze bewust op een donkere achtergrond afgedrukt in donkere letters!

Uit testen blijkt dat de vermelde analyses op flessenwater correct zijn. Maar er zijn hierop spijtig genoeg af en toe wel uitzonderingen . Reeds in 2003 onderzocht Test-aankoop een aantal flessenwaters. Dit deden ze ook in 2008. De testresultaten van analyses van deze flessenwaters werden gepubliceerd in hun tijdschrift (nr 461-januari 2003, nr 521-januari 2008).

Op de engelstalige www.mineralwaters.org vind je analyses van een aantal flessenwaters. Je moet er wel rekening mee houden dat ze geleverd werden door de flessenwaterbedrijven.

WAT ZIT ER IN MIJN DRINKWATER ?

analyse

Hieronder vind je de meest courante parameters met hun afkortingen en hun betekenis

Calcium(Ca) of kalk
De norm voor bronwater is zoals voor drinkwater 270mg/l. Maar als er meer calcium in het water zit is dit geen probleem. Integendeel ze vormen een bijkomende bron van kalk en dit is goed nieuws ter voorkoming van osteoporose.

Natrium(Na) of zout
De drinkwaternorm is 200 mg/l. Opgelet met teveel zout in het water zoals bij Apollinaris en Vichy.

Fluoride (F) of fluor
Drinkwaternorm is 1,5 mg/l. Teveel fluor is nefast voor de gezondheid. Het kan niet enkel zwarte vlekken op je tanden geven maar bij inname op langere termijn kan het fluorose veroorzaken.
Vooral voor kinderen onder de 7 jaar en zwangere vrouwen is water met meer dan 1,5 mg/l te ontraden. Een aantal minerale waters overschrijden ruim deze norm.

analyse

Chloride( Cl) of chloor
Bij flessenwater zit het chloor meestal in de verbinding met de zouten nl als NaCl.

Sulfaat (SO4)
De drinkwaternorm is 250 mg/l. Een hoog gehalte sulfaat in water kan een laxerend effekt hebben bij bepaalde gevoelige personen. Meer dan 400 mg/l sulfaat in flessenwater kan aanleiding geven tot uitdroging en irritatie van de darmen bij veelvuldig gebruik.

Nitraat (NO3) en Nitriet (NO2)
Deze mineralen zijn erg schadelijk voor je gezondheid; dus hoe lager hoe beter.
Drinkwaternorm voor nitraat is 50 mg/l.
Drinkwaternorm voor nitriet : 0,1 mg/1
Een aantal flessenwaters overschrijdt die norm.

Magnesium(Mg)
Drinkwaternorm : 50 mg/l. Dit mineraal is nodig voor diverse lichaamsfuncties . Je hebt hiervan dagelijks circa 420 mg/l nodig. Magnesium is een bestanddeel van de hardheid van water.

IJzer(Fe)
IJzer is noodzakelijk voor het menselijk lichaam. In bepaalde kraantjeswaters is het aanwezig. Drinkwaternorm is 0,2 mg/l.

Mangaan(Mn)
Drinkwaternorm : 0,05 mg/l. Flessenwaters die deze norm overschrijden zijn niet aangewezen om dagelijks te drinken.

Hoe meetgegevens interpreteren ?

1 microgram of 1 μg
1 milligram of 1 mg
1 gram of 1 g
1 μg = 1 duizendste van een mg
1 mg = 1 duizendste van een g