drinking

Nieuws

www.ikbundanoon.be wordt gedoopt met kraantjeswater

'Ik bundanoon', die wetenschappers, milieudeskundigen en vormingswerkers omvat heeft de Wereldwaterdag op 22 maart a.s uitgekozen om haar website officieel boven de doopvont te houden.

Bundanoon verwijst naar het Australisch dorp Bundanoon dat in 2009 besliste om de verkoop van niet-bruisend drinkwater in flessen op haar grondgebied te verbieden op basis van socio-economische en milieuargumenten . Een grote flessenwaterproducent pompte in hun dorp goedkoop diep grondwater op, vulde ermee plastieken flessen en verkocht het als duur mineraal water aan de inwoners. De 'ik bundanoon'-groep promoot geen dergelijk verbod voor ons land,maar wil in navolging van het initiatief uit Australië een aktie op gang trekken in Vlaanderen om kraantjeswater zijn status van lekker, gezond en goedkoop drinkwater terug te geven. Vandaar dat een doe-werkwoord 'bundanoonen' werd gekozen om de aktie dynamisch en 'cool' te maken!

De principes van het bundanoonen zijn:

  • bewust leidingwater drinken of consumeren;
  • bewust weigeren om drinkwater uit niet herbruikbare flessen te consumeren;
  • opkomen voor betaalbaar en kwaliteitsvol drinkwater voor iedereen en op die manier de overbodige vervuiling door plastics evenals het overtollig flessentransport beperken.

'Kranig Water'

jongern keren het klimaat

De vierde actie van de campagne 'Jongeren keren het klimaat' valt samen met de Wereldwaterdag op maandag 22 maart 2010. Leni Denorme van GREEN vzw: "met deze actie 'Kranig Water' trekken we de aandacht van duizenden jongeren door onderwerpen als drankverpakkingen, watergebruik en de invloed hiervan op ons klimaat in de kijker te plaatsen".

Meer dan 200 scholen uit heel België gaan de uitdaging aan en drinken op maandag 22 maart enkel water uit de kraan. Zo vermijden ze drankverpakkingen en profiteren de leerlingen van de voordelen van kraantjeswater: het is gezond, milieuvriendelijk en goedkoop!

Concreet betekent dit dat leerlingen een drinkbus met kraantjeswater meenemen of hun drinkbeker op school vullen met water uit de kraan. Door deze actie produceren de scholen veel minder verpakkingsafval en verlagen ze hun CO2-uitstoot. Zo bespaart een basisschool met bijvoorbeeld 300 leerlingen, die 245 brikjes fruitsap, 167 blikjes cola en 55 flesjes water drinken, 111 kg CO2 per dag! Dit komt overeen met 627 km in een 4X4 rijden.

Leni Denorme van GREEN vzw: "tal van leerkrachten voorzien op maandag 22 maart allerlei leuke opdrachten en proefjes rond water. Zo kunnen de leerlingen water proeven: is het nu kraantjes- of flessenwater? Sommige scholen organiseren zelfs een waterwedstrijd of een uitstap naar een waterzuiveringstation. Ook de kwaliteit van de watervoorziening op school krijgt een duwtje in de rug door de aankoop van drinkbekers en waterkannen.