drinking

Drinkbaar water

Als burgers komen we gewoonlijk in aanraking met vier soorten waters: regenwater, grondwater, leidingwater en flessenwater.

Van deze soorten waters is enkel het leidingwater 100% drinkwater.
Regenwater en grondwater kunnen verontreinigd zijn, flessenwater kan mineraal water zijn en moet dan niet aan de drinkwaternorm beantwoorden!
Raar maar waar! Enkel flessenwater dat tafelwater of bronwater is moet aan de drinkwaternorm voldoen. Mineraal water moet niet aan de drinkwaternorm voldoen. Kraantjeswater of leidingwater moet altijd aan de drinkwaternorm voldoen!

Laten we ons verder indoctrineren ?

De waterindustrie heeft de laatste jaren zwaar promotie gemaakt voor hun waters met allerlei gezondheidslogans.
Van klaterende zuivere bronnen tot diamantklaar water enz. De ene waterbottelaar overtreft de andere. Het lijken wel personages uit Alice in Wonderland.
Het resultaat van al die reclamecampagnes kan tellen: we zijn met zijn allen geïndoctrineerd geworden en denken dat enkel flessenwater drinkwater is. Het is evident dat de flessenwaterindustrie duidelijk meer commercieel ingesteld is dan onze drinkwatermaatschappijen die zich hoofdzakelijk bezighouden met leidingwater van uitstekende kwaliteit te leveren aan de burger, maar te weinig promotie maken voor hun waterproduct: kraantjeswater !

Drinkbaar water heeft vele smaken.

Zowel kraantjeswater als flessenwater heeft verschillende smaken. Zo smaakt het kraantjeswater van Brugge anders dan dat van De Panne. Ook de smaak van de flessenwaters verschilt van merk tot merk.

Wat is de oorzaak van dit smaakverschil ?

De samenstelling van water bepaalt de smaak. En zoals bij wijn of bier is er ook de subjectieve smaak van de gebruikers.
Ik drink graag water met weinig zouten, jij drinkt liever water met veel calcium enz.

Drink water op een gezonde manier: wissel regelmatig van watersoort

Zoals een gezonde voeding bestaat uit het afwisselend eten van diverse producten, wissel je ook best inzake drinkwaters. Zo ben je zeker dat je alle elementen inneemt die nodig zijn voor een gezonde waterinname.
Maar als je kraantjeswater afwisselt, af en toe, met flessenwater ,dan koop je best glazen flessen. Ok, ze zijn zwaarder om te vervoeren, maar beter voor je gezondheid. Plastiek flessen mag je daarom ook nooit lang in een warme omgeving laten staan. In plastiek flessen kunnen immers chemicaliën uitlogen.
Je kan dit ook proeven aan de smaak van het water als je op een warme zomerdag van je plastiek waterbusje drinkt bij het fietsen. Opeens smaakt dit water niet meer zo lekker!

Zin in een portie originaliteit ? Watercocktails

Heb je al eens een watercocktail gemaakt ? Gebruik je creativiteit. Om je hierbij te helpen vind je hieronder 2 originele en té gekke recepten.

cocktail

Cocktail 4 K
1/4 kraantjeswater uit Koksyde
1/4 kraantjeswater uit Kinrooi
1/4 kraantjeswater uit Knokke-Heist
1/4 kraantjeswater uit Kruishoutem
schud alles in een shaker
giet in een glazen karaf
voeg een paar schijfjes onbespoten citroen toe
serveer fris

Kleurcocktail
1/4 bessensiroop(of een andere vruchtensiroop)
1/4 kraantjeswater
schud alles in een shaker(of roer dooreen)
giet in een glazen karaf
serveer koud